Příspěvků: 39, poslední: 4.11.2016 17:30:2263586.všechno ostatní
Sorry za dotaz mimo, nevím, co s tím mám dělat. Mám starý kotlík po prarodičích, zřejmě se používal na pálení slivovice, kdysi dávno, k tomu pár měděných trubek. Je to dnes ještě k něčemu, nebo jen do šrotu? http://tr71.rajce.idnes.cz/Cu_kotlik#PA310042.jpg
Síran hlinitý se používá jako vločkovač v bazénové chemii, taktéž v úpravnách vody.
[holdas]
(4.11.2016 17:28:05)
Ach jo... Asi se dočkám doby, kdy akumulátorová kyselina bude dostupná jen proti IČu servisu...
[JZ]
(4.11.2016 14:46:40)
Chtel jsem si udelat pokus s Alum Battery. Bohuzel vsude na webu je to jen anglicky, takze hledam Aluminium Sulfate, Al2(SO4)3. Doufam, ze to mam spravne, snad se ozve nekdo kdo to uz testoval.
Kazdopadne to neni ten kamenec kterym se cini kuze nebo se s tim perou strivka na zabijacce.
Poptaval jsem po webu eshopy. Kde se to da koupit pro obyc smrtelnika?
[Havlis]
(4.11.2016 12:29:42)
Zahradník: rozvod vody v mědi ? měděné retro baterie jsou moc hezké a viditelný přívod k nim v mědí, ale celý rozvod domovní vody, k čemu ?
[dejvV]
(3.11.2016 15:04:09)
Havlis, kamenec sirnatý Ti nemohli prodat, protože taková sloučenina neexistuje....
[holdas]
(3.11.2016 14:23:31)
Havlis: mimochodem jaký kamenec Ti neprodali? Síran hlinito-draselný? A to jsi byl v nějaké kamenné prodejně nebo přes web? Ono mnoho webových prodejců si usnadňuje působení v tom, že jakmile objednáváš jakoukoli chemikálii, tak i kdyby to byla destilovaná voda, budou chtít povolení k nakládání s nebezpečnými látkami - nemusí si sortiment třídit dle nebezpečnosti a neřeší pak ani změny v předpisech. A to že, přijdou o zákazníka, který jim vygeneruje zisk nula nula nic je jim jedno, protože obchodují s velkými podniky a ve velkém.
[JZ]
(3.11.2016 12:28:13)
Koukam ze to jsou nazory jak od podomniho prodejde, ktery se ridi tim, ze co zakaznika nezabije do 3 mesicu je neprokazatelne. Med neni problem, problem je medenka (oxidovana med) ta je jedovata. Ze zeleneho medeneho hrnce bych se nenapil. Hlinikove nadobi v delsi mire dopravi dost hliniku do tela a casem zpusobi jen demenci, toho si nevsimnes. Moc selenu dela modre fleky jako mofriny, to taky nevadi. A o spouste chemickych sloucenin co nejsou jidlo ale jen podpurne veci v dnesnim jidle ani nemluve. Naposled me nasralo, ze nemuzu koupit kamenec sirnaty/nyty [uz nevim presne]. Je to pry dle legislativy jedovate a musim mit osvedceni o zazhazeni s toxickymi latkami, ale jako lestidlo v cukrovinkach to zrat smim.
[Havlis]
(3.11.2016 10:47:16)
Měděný nádobí bývalo zevnitř pocínovaný. Stejně tak i ty olověný trubky.
[Ota]
(3.11.2016 8:28:44)
Zahradník: v jakém pivovaru to bylo? :-D to bych chtěl ty díla vidět, když se to místama přehřeje, sem tam jenom se poničí to enzymy, nebo zastavení štěpení škrobu :-D a každá várka jiná, toho sládka pokustóna bych rád znal a jak dodržuje kvalitu. Při vaření piva jsou teploty a pomlky velice důležité, to není jak vařit bramboračku. medenej varní hrnec prakticky v pivovaru neexituje, málokde je aspon měděný parník, v plzni tahaj na míchadle medenej řetez a ted uz nevim kde mají metr meděný roury na scezovačce. měd funguje jako desinfekce a do barvy taky trochu promluví
[krf]
(2.11.2016 16:46:57)
stejně všichni čadíte krabku denně lejete jak konve, tak na kotlík jen tak nztemřete :D :D
[Klouzec]
(2.11.2016 16:33:23)
Dřív se běžně dělalo v měděných nádobách, měděné džezvy atd. Olověné trubky.
Hliníkové pečící plechy, ešusy a naběračky. Při každém mytí se voda barvila došeda :)
Asi to není košer, asi z toho někdo měl zdravotní problémy, kdoví.
Ale měděné trubky se dnes používají. Prý je to i dobré proti Legionelle.
Nedělal bych z toho vědu :)
[longr]
(2.11.2016 15:23:51)
tak na praní prádla to nevadí že, ale třeba bábovníky jsou vycínovaný
[Klouzec]
(2.11.2016 12:55:10)
Mírně jedovatá je samotná měď, respektive její rozpustné formy, na druhou stranu je důležitým stopovým prvkem... Ale jestli várka piva z tohohle kotlíku bude překračovat hygienické normy, to netuším... Taky bych si nebyl jistý, jak to bude s obsahem a uvolňování dalších těžkývh kovů z materiálu - např. olovo, kadmium. Pochybuju totiž, že to někdo před sedmdesáti lety dělal alespoň z čtyřdevítkové mědi...
[JZ]
(2.11.2016 12:53:57)
Pánové nemá být měděný kotlík vevnitř pocínovaný, měl jsem za to že oxid mědi je jedovatý?
[Sukin]
(2.11.2016 11:54:51)
Při exkurzi v jednom nejmenovaném pivovaru nám říkali, že autentické pivo lze uvařit jen v měděném kotli ohřívaném plamenem. Že se to má náhodně lokálně přehřívat, kde zrovna oheň olízne kotel víc. Měď samotná asi taky ovlivní chuť. Nejsem znalec piva. Jestli si ale někdo zakládá da tradičním postupu tak měď je jasná volba. Takže kotel obezdít a šup přiložit polínko. Je to asi jako se starými odrůdami ovoce. Ne že by stare bylo vždy lepší než nové, ale je jiné a má své zastánce právě pro svoji chuť. Věci původní zaznamenávají obzvláště dnes renesanci. Z druhé strany prateta byla velmi dobra cukrářka a měla své postupy. Například striktně dodržovala používání různých materiálů na různé druhy práce. Na něco těžké tlusté keramické mísy. Na něco stačila plechová smaltovaná mísa a dobře si vzpomínám, že na neco vždy bezpodmínečně potřebovala mosazný kotlík. Bohužel už nevím co na co. byl jsem malý capart.Peklo se v kachláku. Stejnou chuť a konzistenci cukroví a zákusků už jsem po tom nikdy nejedl. Ikdyž její recepty se dědí z generace na generaci. Nebo třeba koláče z naší cihelné pekárky doma. No a co se mědi týče, tak jsem doma udělal rozvod pitné vody v mědi a chutná malinko jinak než vedle u mámy, kde je to v plastu. Aspoň se mi to teda zdá.
[Zahradník]
(2.11.2016 8:39:19)
nunici: foto pls
[krf]
(2.11.2016 5:58:40)
to je k ničemu, na pálení je to malý a navíc se dnes pálí v nerezu...
[dejvV]
(1.11.2016 20:53:17)
mám smaltovaný plynový kdyby měl někdo zájem...
[nunici]
(1.11.2016 20:05:10)
platím hotově!
[Klouzec]
(1.11.2016 19:49:33)
Klidě ti to za těch 300,- dám, ale jak to dostaneme z Ostravy k tobě. Zásilkové služby?
[Pettr335]
(1.11.2016 18:52:04)
Ten kotlík je jen z tenkého měděného plechu! Celkem to váží tak 1,5 - 2 kg!
[Pettr335]
(1.11.2016 18:26:04)
Zahradník: sice se dá uvařit v čemkoliv, ale smaltovanej hrnec bude lepší, v tomhle by se to blbě míchalo, sedala by silná vrstva na dno, pálilo by se to a ještě bys to dost blbě ohříval na sporáku. ale na spilku by to šlo ;-)
[krf]
(1.11.2016 16:32:28)
Longr: taky jsme takový měli - on to není masiv, ale asi 0,5 plech, takže dohromady neváží tolik.
[JZ]
(1.11.2016 15:19:09)
Pokud by byl měděný, bylo by to fajn, ale není to pouze hnědý smalt na litině nebo nejvýš pomědění? Takový měděný masiv se mi nezdá.
[longr]
(1.11.2016 15:08:25)
kotel za cenu mědi beru
[Klouzec]
(1.11.2016 11:54:59)
Mohl by to být výborný kotel na domácí vaření piva. Je měděný.
[Zahradník]
(1.11.2016 10:12:21)
Taky bych to dal na aukro. Dělám to tak vždycky, když je mi líto něco vyhodit - od koruny a nestačím se divit, co všechno se ještě lidem hodí.
[Jad]
(1.11.2016 8:40:38)
To bude ten kotel na prádlo. Kdysi jsme to taky doma ve sklepě měli - bylo to zazděné v takových kamnech, který jsme zbourali:-)
[Ota]
(1.11.2016 8:07:56)
Ja to zase znam, ze poklice se pripevnila svorkama a utesnila cihlarskou hlinou:-) Jestli to nechces, tak to vycisti a hod na aukro (ale ne od koruny, minimalne od ceny ve sberu;-)
[Labakov]
(1.11.2016 8:06:17)
Nazdar. Přesně to samé měl kdysi děda. Prádelní kotel. Poklice s tuším koženým těsněním. Poklice se zatížila kameny nebo cihlami. Netěsnosti ucpaly chlebem. Měděný had v prádelním hrnci. Jen ten kotel byl smaltovaná litina. Kouzlo bylo v tom, že pro případ šťáry se poklice a had snadno schovaly třeba do zrní na sýpce. Prádelní kotel se normálně bežně používal na prádlo a před pálením se pořádně vydrhnul a vyvařil vodou. Stejně tak před zabijačkou. "Zahradník"
[Zahradník]
(1.11.2016 7:57:14)
Na páleníje to malý... :-)
[ED250]
(1.11.2016 7:37:52)
ten kotel bych vyčistit a dal na bazož, někdo si ho na zahradu jako retro výzdobu dá :-) trubky šmelc
[krf]
(1.11.2016 6:09:28)
Je možné, že ten kotlík byl na prádlo, ale o takové prádelně doma nevím. To že se pálilo, si vzpomínám. Ty měděné trubky sloužily potom k čemu, takto stočené? Na konci jsou, myslím dvě zploštělé, jakoby schválně ucpané. Ale i tak to asi poletí do sběru.
[Pettr335]
(31.10.2016 22:09:19)
To je nádoba ze starýho zděnýho kotle na vyvařování prádla.
[Zbýňa]
(31.10.2016 21:03:19)
Na vesnicích se pálí v každým druhým baráku, takže bych to dal na inzerci a on se někdo chytí. Jen ti tam chybí poklička na hrnec s vývodem na trubičku a nádoba na šneka, abys chladil. :))
[Borderer]
(31.10.2016 20:44:19)
Kompletní statistiky
SQL spojení: 1 (6), 0,094 s
v1.0.6221, Made by HejtmaMa (c)2005-2008, last restart: 27.11.2024 10:39:17